Havo

In het kort

Ben je blijven zitten in 4 havo? Heb je een vmbo-tl of mavodiploma en gemiddeld een 6,5 als examencijfer? Of ben je je huidige school ontgroeid? En wil je (alsnog) je havodiploma halen? 

Dan is het vavo echt iets voor jou!

Afhankelijk van je vooropleiding kun je een 1-jarig of 2-jarig traject volgen. 

Alles over havo via het vavo

Toelatingseisen 1-jarig traject

Je doet over het algemeen een 1-jarig havo-traject als je gezakt bent voor 5 havo of bent blijven zitten in 5 vwo.

Dit traject is ook geschikt als je wél je diploma hebt behaald, maar graag nog extra vakken wilt volgen voor je vervolgopleiding.

In principe rond je minimaal zeven vakken af met een examen en maak je een profielwerkstuk. Het is ook geen probleem als je minder vakken hoeft te volgen om je diploma te halen.

Lees meer over het vakkenpakket.

Is bovenstaande niet van toepassing op jou? Lees dan over het 2-jarig traject.

Toelatingseisen 2-jarig traject

Je doet over het algemeen een 2-jarig havo-traject als je:

  • een vmbo-tl of mavodiploma hebt met zes theorievakken (exclusief maatschappijleer en LOB) en een gemiddeld examencijfer van 7,0 of hoger mits het vakkenpakket aansluit op het gewenste havo-profiel. Als het vakkenpakket niet aansluit op een havo-profiel kan het zijn dat je eerst de ontbrekende vakken op vmbo-tl moet behalen. 
  • een vmbo-tl diploma hebt met zeven theorievakken (exclusief maatschappijleer en LOB) mits het vakkenpakket aansluit op het gewenste havo-profiel. Als het vakkenpakket niet aansluit op een havo-profiel kan het zijn dat je eerst de ontbrekende vakken op vmbo-tl moet behalen. 
  • een overgangsrapport hebt van 3 naar 4 havo.
  • bent blijven zitten in 4 havo.

Is dit niet van toepassing op jou? Lees dan over ons 1-jarig traject. 

Opzet 2-jarig traject

Bij deze opleiding volg je een dagprogramma met zeven examenvakken verspreid over twee jaar.

In het eerste jaar volg je vier examenvakken. Aan het einde van het schooljaar bepalen we, op basis van je inzet en cijfers, of je voldoende kans van slagen hebt om de havo in twee jaar te halen en of je door mag naar het tweede jaar.

In het tweede jaar volg je dan de overige drie examenvakken en maatschappijleer en schrijf je het profielwerkstuk.

Lees meer over het vakkenpakket.

Extra ondersteuning

Omdat je dus voor de helft van de vakken meteen examen gaat doen, krijg je extra ondersteuning. Voor de meeste examenvakken heb je zes lesuren en voor enkele vakken vier lesuren per week. Door de extra uren kan de lesstof meer worden verspreid, maak je veel opdrachten en kunnen gaten in kennis en vaardigheden worden weggewerkt. Zo kun je goed voorbereid aan de examens deelnemen.

Daarnaast krijg je het eerste semester twee studievaardigheidsuren per week waarin je handige strategieën krijgt aangeboden om te leren leren, te plannen enzovoort. Vanaf het tweede semester worden dit verplichte huiswerkuren.

Vakkenpakket

Alle vakken van het gemeenschappelijk deel: Nederlands, Engels, maatschappijleer en het profielwerkstuk.

De vakken van één van de vier profielen:

  • Cultuur en Maatschappij
  • Economie en Maatschappij
  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Een keuze uit de vakken in het vrije deel.

Bekijk het vakkenpakket voor het 1-jarig traject

Bekijk het vakkenpakket voor het 2-jarig traject

Certificaten

Naast inschrijven voor een volledig vakkenpakket, kun je je ook aanmelden voor één of meerdere vakken. Per vak kun je een certificaat halen. Deze certificaten zouden als vrijstelling kunnen dienen bij een 21+toets voor het hbo.

Leerlingen die van profiel wisselen krijgen bij voldoende resultaat certificaten (in principe geen nieuw diploma). Het kan zijn dat je niet direct op havoniveau ingeschreven kan worden voor certificaten. Als wij inschatten dat je onvoldoende voorkennis hebt van een vak, moet dit vak eerst op een lager niveau gevolgd en behaald worden.

Vrijstellingen

Je krijgt vrijstellingen voor de vakken waarvoor je op je vorige vo-school een voldoende hebt behaald. De resultaten van deze vrijstellingen en de cijfers (certificaten) die je bij ons hebt behaald leveren samen een diploma op, als deze resultaten voldoen aan de reguliere slaagzakregeling.

Een profielwerkstuk dat afgerond is met een voldoende levert een vrijstelling op. Een profielwerkstuk dat is afgerond met een onvoldoende op je vorige vo-school moet je op het vavo overdoen.

Let op! Het is niet toegestaan dat een profielwerkstuk op de vo-school wordt afgerond als de leerling al op het vavo zit. 

Studielast

Op het vavo krijg je alle examenstof in één jaar aangeboden, dus lesstof van klas 4 en 5.

Heb je al eens examen in een vak gedaan? Reken dan op zo’n vier uur huiswerk per vak per week. Bij een nieuw vak mag je acht uur per vak per week rekenen.

Examen

Er zijn drie schriftelijke schoolexamenperiodes (SE’s). Het hele jaar door zijn er praktische opdrachten, presentaties, mondelingen etc. die meetellen voor het schoolexamen.

In mei vindt het landelijk centraal schriftelijk eindexamen (CSE) plaats, waaraan je pas mag deelnemen als alle onderdelen van het schoolexamen van een vak zijn afgerond.

Doorstroommogelijkheden

Doorstromen met een havo-5 diploma naar het vwo is mogelijk. Je huidige school mag je uitbesteden. Je krijgt dan alle vakken vergoed.

Meld je nu aan voor havo op het vavo

Student-vavo-jongen-trui-lachend-buiten

Aanmelden voor een vavo-opleiding voor het schooljaar 2024-2025 is niet meer mogelijk.

Vanaf 1 mei 2025 kan je je hier weer digitaal aanmelden voor schooljaar 2025-2026.