Het studentenstatuut op deze website geldt vanaf 1 augustus 2024 voor alle studenten mbo en vavo van het Talland College. Studenten hebben recht op goed onderwijs en een prettige leeromgeving. Daarvoor zijn afspraken nodig waarin we vastleggen wat we van elkaar kunnen verwachten en hoe we met elkaar omgaan.
In het studentenstatuut zijn daarom de rechten en plichten van de studenten van het Talland College vastgelegd. Studenten en de medewerkers van het Talland College houden zich aan deze en andere regelingen die voor het Talland College gelden.
Het statuut heeft een formeel-juridisch karakter. Dit is nodig omdat, bijvoorbeeld bij procedures rond schorsing en verwijdering van studenten, er geen misverstand mag bestaan over de te hanteren regels. Een aantal zaken is in aparte regelingen uitgewerkt. Bij het betreffende onderwerp staat dan een verwijzing naar de geldende regeling.
Voor de leesbaarheid van dit studentenstatuut is gekozen voor de mannelijke vorm. Dit betekent dat waar hij geschreven staat, ook andere voornaamwoorden kunnen worden gelezen.
Studentenstatuut
Beroepspraktijkvorming (BPV)
Een deel van je opleiding leer je in de praktijk tijdens de beroepspraktijkvorming (BPV). Je leert de beroepspraktijk goed kennen en je kunt je kennis en vaardigheden in praktijk brengen. Dit doe je door als stagiaire (BOL) of leerling medewerker (BBL) mee te werken en te leren in een bedrijf of instelling.
Voorbereiding
Voordat je als BOL-student aan de BPV begint, bereiden we je op school hierop voor. Wij leren je wat er van jou wordt verwacht in een bedrijf of instelling, maar ook wat jij van het bedrijf mag verwachten. Als BBL-student heb je in de regel al een baan voordat je aan de opleiding begint.
Erkend leerbedrijf
De BPV volg je bij een erkend leerbedrijf. SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) regelt deze erkenning. Als je een werkgever vindt die nog niet erkend is, meld je dit bij de school. Wij kunnen dan helpen bij het aanvragen van de erkenning. Het bedrijf kan ook zichzelf aanmelden bij SBB.
Praktijkovereenkomst
Aan het begin van je beroepspraktijkvorming onderteken je een praktijkovereenkomst (POK) met de school en de werkgever. Daarin staan de rechten en plichten van de school, de werkgever en van jou als student. Deze praktijkovereenkomst mag je zelfstandig ondertekenen, ook als je jonger bent dan 18 jaar. Jouw ouders/verzorgers mogen dit ook namens jou ondertekenen. Het door het Talland College gehanteerde model praktijkovereenkomst kun je hier vinden.
Begeleiding tijdens de BPV
Tijdens de BPV word je natuurlijk ook begeleid, zowel vanuit de school als vanuit het bedrijf. De BPV-begeleider vanuit de school bewaakt of de school, het stage-/leerbedrijf en jij de verplichtingen nakomen. Ook let de begeleider erop of het afgesproken resultaat binnen de tijd wordt gehaald.
Beoordeling van de BPV
Je kunt het diploma alleen behalen als je ook de BPV met een voldoende hebt afgerond.
Examinering
Als je bent ingeschreven bij een opleiding van het Talland College, en je voldoet aan de voorwaarden voor deelname aan het examen dan mag je meedoen aan examens van die opleiding. Er zijn verschillende soorten examens:
Centrale examens en instellingsexamens
Centrale examens zijn landelijke examens die elke mbo-student verplicht moet maken. Deze examens worden digitaal afgenomen en zijn voor iedereen in het land hetzelfde. Studenten op alle mbo-niveaus doen centraal examen in Nederlands (lezen en luisteren). Studenten op niveau 4 doen daarnaast ook centraal examen in Engels (lezen en luisteren). De centrale examens worden gemaakt door Cito in opdracht van het College voor Toetsen en Examens (CvTE).
Voor Nederlands en Engels krijg je, naast de centrale examens ook examens van school. Dit zijn de instellingsexamens. Alle andere examens die je aflegt gedurende jouw opleiding zijn ook instellingsexamens.
Beroepsspecifieke examens
In het kwalificatiedossier van een opleiding is vastgelegd wat je moet kennen en kunnen om als gediplomeerd beginnend beroepsbeoefenaar aan het werk te kunnen. De beroepsspecifieke examens zijn gebaseerd op de kwalificatiedossiers. Uit de verschillende beoordelingen wordt het eindoordeel voor een kerntaak berekend.
Hoe de beroepsspecifieke examinering van jouw opleiding eruitziet, vind je in de Onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.
Examencommissie
Binnen het Talland College is per mbo-sector een examencommissie benoemd. Het vavo heeft een eigen examencommissie. De examencommissie is er verantwoordelijk voor dat de kwaliteit van het gehele examenproces is geborgd. Tevens behandelt de examencommissie vrijstellingsverzoeken, verzoeken voor aangepaste examinering en herkansingsaanvragen. Uiteindelijk besluit de examencommissie of je voldoet aan de voorwaarden voor het krijgen van een diploma, certificaat of mbo-verklaring.
Onderwijs- en examenregeling
Voor elk schooljaar (cohort) van elke mbo-opleiding is er een onderwijs- en examenregeling (OER). In de OER zijn de belangrijkste punten en afspraken van het onderwijs- en examenprogramma opgenomen. In de OER staat een overzicht van de te leren onderdelen, verdeeld in vakken en uren en de studieduur van jouw opleiding.
De OER van jouw opleiding wordt aan het begin van het schooljaar door de mentor met jouw klas besproken. De onderwijs- en examenregeling van jouw opleiding vind je in de OER-zoeker.
Examenplan (Voor vavo het PTA)
Welke examens je precies moet doen, staat beschreven in het examenplan van jouw opleiding. Een examenplan bevat gegevens over de inhoud, vorm, plaats van afname, beoordeling, weging en cesuur van de examens. Dit examenplan kun je vinden in de OER die bij jouw opleiding hoort. Je kunt de OER van jouw opleiding vinden via de OER-zoeker. De OER-zoeker is geplaatst op ConnectMe.
Voor de vavo-opleidingen staat de informatie over de schoolexamens in het programma van toetsing en afsluiting (PTA). Hierin staat de inhoud, planning en de wijze van beoordeling van het schoolexamen. Er zijn aparte PTA’s voor vmbo-t, havo en vwo. De PTA’s van het vavo kun je binnenkort hier vinden.
Examenreglement
In het examenreglement van het Talland College staan de officieel vastgelegde regels, rechten en plichten die gelden bij de examinering en diplomering. In het examenreglement vind je onder andere informatie over:
- Vrijstellingen
- Toegang tot examens
- Aangepaste examinering
- Herkansingen
- Aanwezigheid bij examens
- Bekendmaking van de examenuitslag
- Inzagerecht
- Fraude
- Bezwaar en beroep
Zowel jij als het Talland College moeten zich aan dit examenreglement houden. Het volledige mbo-examenreglement kun je binnenkort hier vinden.
Het vavo-examenreglement kun je binnenkort ook hier vinden.
Vrijstellingsregeling
Het Talland College kent een vrijstellingsregeling. Deze kun je hier vinden.
Inschrijving en beëindiging inschrijving
Aanmelden
Elke aspirant-student heeft de mogelijkheid zich aan te melden voor een opleiding die door het Talland College wordt aangeboden op de website. Om een volledige aanmelding te doen, moet je het volledige digitale aanmeldformulier invullen.
Je kan je voor meer dan één opleiding aanmelden. In dat geval dien je tijdig vóór inschrijving aan te geven welke opleiding definitief wordt gekozen.
Als jij vóór de in de wet gestelde termijn (1 april) bent aangemeld, behoud je alle in de wet gestelde toelatingsrechten tot de opleiding.
Het Talland College neemt ook aanmeldingen in behandeling die ná de in de wet gestelde termijn (1 april) worden ingediend.
Kennismaking en studieadvies
Als je bent aangemeld voor een opleiding bij het Talland College moet je deelnemen aan de (verplichte) kennismakingsactiviteiten die de opleiding organiseert. Je ontvangt een studieadvies als je daarom vraagt. Dit studieadvies is niet-bindend.
Toelatingseisen
De wet bepaalt (in hoofdstuk 8 van de Wet educatie en beroepsonderwijs) aan welke voorwaarden een student dient te voldoen om gebruik te kunnen maken van door de overheid bekostigd onderwijs. Zowel jij als het Talland College zijn hieraan gebonden. Talland College dient desgevraagd aan te tonen dat studenten die worden ingeschreven voldoen aan deze voorwaarden.
Het Talland College maakt tijdig op de website bekend welke aanvullende opleidingseisen een opleiding stelt of welke opleiding een beperkt aantal opleidingsplaatsen heeft (numerus fixus).
Talland College kan in bijzondere omstandigheden besluiten dat een opleiding geen doorgang kan vinden, bijvoorbeeld omdat zich te weinig studenten voor de opleiding hebben aangemeld om deze op een verantwoorde manier uit te voeren.
Inschrijven
Als de aanmelding tijdig is ingediend en je voldoet aan alle toelatingseisen, dan ontvang je vóór de start van de opleiding een besluit waarmee je wordt ingeschreven in de definitief gekozen opleiding.
De duur van de inschrijving komt in de regel overeen met de duur van de betreffende opleiding. In overleg en met instemming van jou kan een afwijkende studieduur worden overeengekomen.
Als jij extra ondersteuning nodig hebt tijdens het onderwijs, leggen jij en het Talland College de afspraken daarover vast in een begeleidingsplan, voordat de inschrijving definitief wordt gedaan.
Als je niet voldoet aan een toelatingseis of als je meer ondersteuning nodig hebt dan het Talland College kan bieden, ontvang je een gemotiveerd besluit met de reden waarom je niet wordt toegelaten. Je kunt hier een bezwaar tegen indienen. Onze klacht- en geschillenregeling is daarop van toepassing.
Verlengen of wijzigen van de inschrijving
Als je niet binnen de gestelde tijdsduur de opleiding hebt kunnen afronden, kan de inschrijving worden verlengd. In dat geval wordt er een nieuw besluit inschrijving aan jou bekend gemaakt.
Is er sprake van een wijziging in de opleiding of leerweg waarmee jij hebt ingestemd, dan wordt er ook een gewijzigd besluit inschrijving aan jou bekend gemaakt.
Beëindigen inschrijving
De inschrijving eindigt:
- door het verstrijken van de termijn van het besluit inschrijving;
- als er drie maanden na start van de opleiding geen beroepspraktijkvormings-overeenkomst tot stand is gekomen en je een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg volgt:
- als je een negatief bindend studieadvies hebt gekregen;
- zodra jij de opleiding met een diploma, certificaat, verklaring afrondt;
- in geval een voor de beroepspraktijkvorming verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) door jou niet wordt verkregen;
- doordat jij je uitschrijft of op eigen initiatief de instelling verlaat;
- met wederzijds goedvinden van jou en het Talland College. Dit moet door beiden schriftelijk worden bevestigd;
- als je binnen de uiterste betaaltermijn het wettelijk verplichte les- of cursusgeld of de examenkosten hebt betaald;
- als de school de student in een geval als opgenomen in het studentenstatuut van de opleiding verwijdert;
- bij overlijden van de student;
- wanneer het Talland College door aantoonbare overmacht de opleiding niet langer kan aanbieden.
Huisregels en gedragsregels
Huisregels dragen bij aan een prettige en veilige leer- en werkomgeving. Onze huisregels gelden voor iedereen. Daar waar dit niet het geval is, staat dat duidelijk beschreven in de specifieke regel. In de huisregels staan:
- Gedragsregels
- Regels voor de gebouwen, terreinen en toegang
- Veiligheid
- Privacy
- Parkeerterreinen en stallingen
- Toezicht en bevoegdheden
- Aansprakelijkheid
- Gedragsregels pers
Lees alle huisregels.
Als je je niet houdt aan de huisregels, wordt er actie ondernomen. Hier kan je ons document maatregelen bij wangedrag lezen.
Roosters, aanwezigheid, verzuim en verlof
Aanwezig zijn tijdens de lessen is van groot belang om je opleiding te kunnen volgen en wij zien je dan ook graag in je opleiding. Het Talland College zorgt ervoor dat de student op de hoogte is van regels over aanwezigheid, verzuim, verlof en vakantie.
- De student is verplicht de onderwijsactiviteiten te volgen, zowel ingeroosterde uren als beroepspraktijkvorming (BPV);
- Onderwijsroosters zijn zichtbaar in MyX.
- De student is verantwoordelijk voor eigen gedrag op school en aanwezigheid bij onderwijsactiviteiten en BPV.
- Als er bij aanmelding of gedurende de opleiding specifieke begeleidingsafspraken zijn gemaakt, dan is de student verplicht navolging te geven aan de afspraken en activiteiten die zijn afgesproken.
- De student is verplicht om al het mogelijke te doen om een goed onderwijsproces mogelijk te maken en zo optimaal mogelijke resultaten te bereiken.
Het Talland College heeft de verantwoordelijkheid om ongeoorloofd verzuim digitaal bij het verzuimloket van DUO te melden. Deze melding wordt automatisch naar de leerplicht en het doorstroompunt doorgestuurd en zij komen daarop in actie. Het Talland College meldt ongeoorloofd verzuim:
- Als student nog geen 18 jaar is, je onder de Leerplichtwet en kwalificatieplicht valt en je zonder geldige reden 16 uur in vier weken van de onderwijstijd hebt verzuimd. Wanneer je gemeld wordt, ontvangen jouw ouders en/of wettelijk vertegenwoordigers en jijzelf hierover bericht als er verzuim boven de 8 uur is gesignaleerd;
- Als je tussen de 18 en 23 jaar bent, je nog geen startkwalificatie hebt behaald. Dan wordt gelijke melding gedaan als bij een minderjarige. Als er een melding wordt gemaakt, ontvang je hierover bericht.
- Wanneer je zonder geldige reden of toestemming afwezig bent, kan de bevoegde medewerker passende maatregelen opleggen volgens de afspraken aanwezigheid en verzuim.
- Wanneer je Vavo of voltijd mbo bol niveau 1 of 2 volgt en een tegemoetkoming of studiefinanciering ontvangt, moet het Talland College een DUO melding doen bij vijf weken, of langer, volledige afwezigheid zonder toestemming. Dit kan gevolgen hebben voor je tegemoetkoming of studiefinanciering. Wees je hier bewust van als je start met Vavo of een mbo bol niveau 1 of 2 opleiding gaat volgen.
Aanwezigheid, verzuim en verlof
Het Talland College zorgt ervoor dat studenten op de hoogte zijn van regels over aanwezigheid, verzuim, verlof en vakantie op basis van wettelijke vereisten en naar inzicht van het Talland College.
- De aan- en afwezigheidsregistratie geldt voor alle lessen en begeleidingsuren, alle studenten, ongeacht de gekozen leerweg, ongeacht startkwalificatie, ongeacht leeftijd.
- De aanwezigheid en verzuimafspraken gelden voor alle studenten van het Talland College. Er is geen onderscheid gemaakt tussen studenten (met en zonder startkwalificatie) 18- en 18+.
- In de wet staat dat studenten moeten worden gemeld die regelmatig ongeoorloofd afwezig zijn. De grens ligt bij 16 uur in 4 weken. Zodra bij de student 8 uur ongeoorloofd verzuim geregistreerd staat ontvangt student eenmalig een e-mailbericht met het signaal dat verzuim oploopt. Daarnaast wordt de slb’er ingelicht van dit oplopende verzuim en bij studenten 18- ontvangt ook ouder/opvoeder het e-mailbericht.
Alle afwezigheid vanaf 16 uur (ongeoorloofd) wordt vervolgens gemeld via het verzuimformulier Eduarte en digitaal gemeld bij verzuimloket van DUO.
Aanwezigheidsregistratie
Het Talland College is verplicht om de aan- en afwezigheid van de onderwijstijd van de student te registreren. Om de aanwezigheidsregistratie goed te laten verlopen is een correcte en tijdige aan- en afwezigheidsregistratie essentieel. Alle registraties gebeuren bij het Talland College digitaal in Eduarte en daar neemt het onderwijsteam de verantwoordelijkheid voor.
Ziekmelden
Ziekmelden gaat voor studenten en ouder/opvoeder via Eduarte. Ouders/opvoeders van minderjarige studenten doen dit via het Eduarte Ouderportaal. Meerderjarige studenten doen dit via het Eduarte Studentenportaal. Als een student op de dag zelf ziek naar huis gaat, kan een ziekmelding bij studentzaken van de opleiding gemeld worden.
Verlof aanvragen
Verlofaanvragen gaat voor studenten en ouders via Eduarte, gelijk als bij ziekmelding via het ouderportaal 18- en studentenportaal bij 18+.
Kort verlof (1 dagdeel of dag)
Een student mag kort verlof aanvragen voor bijvoorbeeld een religieuze feestdag, een afspraak bij de huisarts, familieomstandigheden (begrafenis) of CBR-rijexamen. Bij voorkeur 2 dagen voor het ingaan van het verlof. De student kan dit, als ze ouder zijn dan 18 jaar, zelf aanvragen in het Eduarte studentenportaal. Is een student jonger dan 18 jaar, dan kunnen de ouders dit aanvragen in het Eduarte Ouderportaal of telefonisch op de locatie waar student opleiding volgt.
Lang verlof (langer dan één dag)
Een student mag lang verlof aanvragen, hiertoe moet het aanvraagformulier verlof worden ingevuld. Deze wordt vervolgens door de slb’er en opleidingsmanager beoordeeld. Verlofaanvraag die buiten de schoolvakantie valt op grond van specifieke aard van het beroep van één van de ouders, aanvraag uiterlijk 8 weken vooraf indienen.
Verlofaanvraag op grond van gewichtige omstandigheden
Hieronder valt het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwant tot en met de 3e graad. Bij ernstige levensbedreigende ziekte zonder uitzicht op herstel van bloed- of aanverwant tot en met de 3e graad of bij overlijden van bloed- of aanverwant tot en met de 5e graad.
Zwangerschap en aankomend ouderschapsverlof
Als student van het Talland College heb je recht op zwangerschaps- of partnerverlof én kun je gebruik maken van de begeleiding op school voor hulp en advies bij het combineren van studie en aankomend ouderschap.
Op elke locatie van het Talland College is een contactpersoon Studie en Ouderschap voor studenten aanwezig. Deze contactpersoon kan, wanneer dit gewenst is, in overleg met jou en je studieloopbaanbegeleider een plan opstellen voor het vastleggen van het zwangerschapsverlof, de aanpassingen op school (waar nodig) en/of in het onderwijsprogramma (waar nodig) zodat jij het diploma bij het Talland College kan halen.
In deze situatie wordt het protocol Studerende Ouders gevolgd wat in een convenant van het Talland College met ketenpartners is afgesproken.
- Een student die zwanger is en gaat bevallen heeft recht op verlofregelingen (WEB art 8.1.7: Controle op langdurige afwezigheid).
- Een negatief bindend studieadvies mag niet worden afgegeven vanwege (niet behaalde studiepunten en/of examens) wegens zwangerschap, bevalling en bijzondere familieomstandigheden.
- Zwangerschap en bevalling zijn geldige redenen voor verzuim.
- Een student kan gebruik maken van de begeleiding en advies op school voor het combineren van studie en ouderschap.
Bijzonder verlof
- Bij zwangerschap: zestien weken (vanaf tussen zes en vier weken voor de uitgerekende datum);
- Bij bevalling van de partner: vijf dagen.
Hoe het verlof wordt opgenomen, bespreek je met het onderwijs en waar nodig wordt de contactpersoon Studie en Ouderschap betrokken. Bij het zwangerschapsverlof ben je als student geoorloofd afwezig en dit wordt zo ook in Eduarte geregistreerd (zie protocol Studerende Ouders).
Bij omstandigheden die het nodig maken het verlof te verlengen, kan het verlof verlengd worden. Dit valt onder beperkte belastbaarheid. Hiervoor moet je als student wel een verklaring van een arts of een verloskundige kunnen verstrekken en contact hierover zoeken met het onderwijs.
Passend onderwijs
In het mbo is er geen speciaal onderwijs. Wel is er passend onderwijzen in het mbo. Wanneer je een handicap, een chronische ziekte of een andere ondersteuningsbehoefte hebt, dan meld je dat bij de inschrijving.
Op basis van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbhcz) hebben scholen de zorgplicht om studenten met een handicap of chronische ziekte doeltreffend te ondersteunen, behalve als de benodigde ondersteuning een onevenredige belasting voor de school vormt.
Het Talland College heeft de volgende uitgangspunten voor passend onderwijzen:
- Het Talland College zorgt voor gepaste begeleiding gedurende de opleiding.
- Het onderwijsteam en het team advies & begeleiding dragen zorg voor de begeleiding.
- In geval van specifieke begeleiding worden hier tijdens een verlengde kennismaking afspraken over gemaakt.
- Iedere student met specifieke ondersteuningsbehoefte kan gebruik maken van of uitgenodigd worden voor een verlengde kennismaking.
- De verlengde kennismaking is het uitgangspunt voor de juiste begeleiding.
- Hierbij is student, ouder/opvoeder/onderwijs en team advies & begeleiding bij betrokken.
- Bij de overstap naar het mbo kunnen de nieuwe school en de oude school contact met elkaar opnemen. Voor het uitwisselen van ondersteuningsbehoefte gegevens van de student moet de student en evt. ouder/opvoeder toestemming geven.
- Gekeken wordt of de ondersteuningsbehoefte passend is bij mogelijkheden die school kan bieden. De school mag vragen om informatie over deze ondersteuningsbehoefte te verstrekken.
- Bij aanpassingen in de centrale examinering vanwege een beperking die niet zintuigelijk of lichamelijk van aard is, is een deskundigheidsverklaring nodig.
- Specifieke begeleidingsafspraken die voor de gehele opleiding gelden, worden opgenomen in het begeleidingsplan en deze wordt minimaal éénmaal per studiejaar geëvalueerd op doeltreffendheid.
- De afspraken worden voor het inschrijfbesluit voor akkoord getekend en zijn daarmee rechtsgeldig.
- Bij ontevredenheid over totstandkoming, wijziging of uitvoering van de afspraken kan de student een geschil starten bij de geschillenadviescommissie van de school.
- Als de noodzaak van specifieke begeleidingsbehoefte na inschrijfbesluit blijkt, dan worden er vanaf dat moment alsnog de afspraken gemaakt.
- Begeleidingsafspraken die na het inschrijfbesluit worden gemaakt en voor akkoord zijn getekend, verliezen de rechtsgeldigheid tot geschil.
Studievoortgang en bindend studieadvies
De begeleiding van studenten is de taak van de studieloopbaanbegeleider (slb’er). Iedere student heeft in principe één slb’er die de verantwoordelijkheid heeft om de student door de gekozen studiereis te begeleiden. Je wordt begeleid en kan voor allerlei vragen bij de slb’er terecht.
Van jou wordt verwacht dat er verantwoordelijkheid wordt genomen voor jouw eigen leerproces en jij je inspant om een goed onderwijsproces mogelijk te maken. Hierbij horen ook inzetten voor de beroepspraktijk en gemaakte begeleidingsafspraken op welk gebied dan ook.
Bij studieloopbaanbegeleiding (slb) is de studievoortgang altijd een onderdeel van het gesprek. Elke student heeft een studieloopbaanbegeleider die tenminste driemaal per jaar een gesprek houdt over de voortgang van de studie. Tijdens deze gesprekken wordt gekeken in hoeverre jij op koers ligt met het gekozen opleidingstraject en worden er concreet haalbare afspraken met elkaar gemaakt.
Bij eventuele zorg over behaalde resultaten, kunnen persoonlijke omstandigheden, beroepshouding en aan-/afwezigheid ook besproken worden. Waar nodig kunnen er afspraken worden gemaakt om op koers te kunnen blijven of om een andere route in te zetten.
Waar nodig en wenselijk kan begeleiding vanuit het team advies en begeleiding ingeschakeld worden. Aan iedere opleiding is een begeleidingsadviseur verbonden die hierbij kan begeleiden en verwijzen. Het Talland College zorgt voor een goed digitaal begeleidingssysteem waarin studiebegeleiding, vorderingen, afspraken, verslag en studieadvisering vastgelegd en gemonitord worden. Dit is voor de student en voor ouder/opvoeder van een minderjarige student vrij in te zien.
De student kan beargumenteerd vragen om een andere slb’er wanneer er een klacht is over de huidige slb’er.
Voorlopig studieadvies (VSA) en bindend studieadvies (BSA)
Het doel van het studieadvies is om met de student en ouder/opvoeder te monitoren dat de juiste opleidingskeuze is gemaakt en student op de juiste plek terecht is gekomen.
De BSA-procedure komt voort uit twee aspecten:
- Studenten hebben toelatingsrecht tot de opleiding van de eerste keuze als zij zich uiterlijk 1 april hebben aangemeld (en voldoen aan de wettelijke vooropleidingseisen en eventuele aanvullende eisen)
- Om studenten te behoeden voor de gevolgen van een verkeerde keuze, hebben scholen met het BSA een mogelijkheid gekregen om die studenten die voor een niet passende opleiding hebben gekozen, naar een andere opleiding te begeleiden.
Voordat een bindend studieadvies wordt verstrekt, wordt in februari (na afronding van onderwijsperiode 2) een schriftelijk voorlopig studieadvies gegeven aan de student. Een definitief bindend studieadvies wordt uiterlijk 1 juni van het eerste studiejaar gegeven. In het geval van tussentijdse instroom wordt uiterlijk aan het eind van de 9e maand het bindend studieadvies afgegeven. Studenten in de entreeopleidingen en eenjarige opleidingen krijgen tussen de derde en de vierde maand van het studiejaar een bindend studieadvies. Studenten waarbij de voortgang zorgelijk is, wordt door de studieloopbaanbegeleider (slb’er) een voorlopig studieadvies afgegeven. De student wordt met ouder/opvoeder uitgenodigd voor een gesprek voor afspraken en afstemming hoe weer deel te kunnen nemen bij de opleiding. Zorg met betrekking tot behaalde resultaten, persoonlijke omstandigheden, beroepshouding en aan/afwezigheid kunnen worden meegewogen, maar zijn niet bepalend.
Een voorlopig studieadvies kan leiden tot een bindend studieadvies. Dit kan een positief bindend studieadvies of een negatief bindend studieadvies zijn. Bij positief advies zit de student op de goede plek en is de juiste opleidingskeuze gemaakt.
Bij een negatief bindend studieadvies is duidelijk dat student verkeerde opleidingskeuze heeft gemaakt en is er geen studievoortgang volgens de criteria van de opleiding. Het advies is dan om een andere studiekeuze te maken of route richting werk in te zetten.
In het geval van een negatief bindend studieadvies moet de student stoppen met de opleiding. Binnen de instelling kan deze opleiding gedurende drie jaar niet nogmaals gestart worden, toegang tot een andere opleiding is wel mogelijk. De student ontvangt minimaal acht weken begeleiding vanuit het onderwijsteam en team advies en begeleiding om tot andere studiekeuze of passende route te komen.
De criteria op grond waarvan het voorlopig studieadvies en het bindend studieadvies wordt gegeven, zijn opgenomen in het onderwijs-en examenregeling (OER) van de opleiding en staan los van overgangsregeling van de opleiding.
Iedere opleiding heeft de procedure rondom het VSA en BSA vastgelegd in de OER, zie hiervoor de OER-zoeker.
Financiële regelingen en verzekeringen
Lesgeld en cursusgeld
Het Talland College houdt zich aan de wettelijke regels voor het betalen van lesgeld door studenten ouder dan 18 jaar in de BOL en cursusgeld door studenten in de BBL.
Het Talland College geeft op de website informatie over de hoogte van het les- en cursusgeld en de wijze van betaling.
Jij betaalt ongeacht jouw leeftijd de wettelijke verplichte bijdrage voor de opleiding. Dit geldt niet voor overdracht-studenten.
Verzekeringen
Het Talland College heeft voor studenten en praktijkbiedende organisaties twee verzekeringen afgesloten:
- een ongevallenverzekering tegen het financiële risico van ongevallen van studenten tijdens school-, werk- en reisuren;
- een aansprakelijkheidsverzekering tegen het financiële risico van schade aan eigendommen van de praktijkbiedende organisatie of van derden (waarbij er daadwerkelijk sprake is van aansprakelijkheid).
Beide verzekeringen zijn zogenaamde secundaire verzekeringen. Dit houdt in dat de verzekeringspolissen van het Talland College slechts aangesproken kunnen worden indien de verzekeringspolissen van de praktijkbiedende organisatie en/of de verzekeringspolissen van de student(-stagiaire) geen dekking bieden.
Financieel reglement mbo
Lees het actuele financieel reglement van Talland voor mbo studenten.
Financieel reglement vavo
Lees het actuele financieel reglement van Talland voor vavo studenten kun je hier vinden.
Leermiddelen
Het Talland College biedt een breed scala aan opleidingen aan. Hiervoor ontvangt het Talland College van het Ministerie van OCW financiële middelen. Deze middelen zijn in principe toereikend voor de basisuitrusting die nodig is om de opleiding te kunnen volgen. Aanvullend kan een opleiding leermiddelen verplicht stellen die nodig zijn om aan te schaffen voor de opleiding.
De kosten van verplichte leermiddelen worden in redelijkheid vastgesteld. Vooraf worden studenten en ouder(s)/verzorger(s) geïnformeerd over de kosten per opleiding via de website en in detail met de leermiddelenlijst van de opleiding. Lees de Regeling Leermiddelen.
Mbo studentenfonds
Het Talland College biedt financiële ondersteuning aan (ouders/verzorgers van) studenten die vanwege financiële redenen niet in staat zijn een beroepsopleiding te volgen of die in verband met bijzondere (medische) omstandigheden studievertraging oplopen. Om gebruik te maken van dit fonds zijn er regels opgesteld. Lees de regels van het mbo studentenfonds.
Privacyreglement studenten
Het Talland College verwerkt jouw persoonsgegevens in de periode dat je een opleiding volgt. Dat doen we op een zo veilig mogelijke manier. Voor een heldere uitleg hoe wij om gaan met jouw persoonsgegevens, kun je hier de privacyverklaring voor studenten vinden. Het volledige reglement kun je hier vinden.
Klachten en geschillen
Klachten of geschil over je opleiding, beroepspraktijkvorming of examens
Ondanks dat alle medewerkers van het Talland College zich inzetten om een goede, veilige leerzame omgeving te creëren kan het zijn dat je ergens niet tevreden over bent, wij een verkeerde beslissing hebben genomen of jij je onheus bejegend voelt. Laat het weten, zodat wij er iets aan kunnen doen. Een klacht of geschil kan gaan over het onderwijs, je opleiding, gedrag van medewerkers of anderen, het Talland College, jouw beroepspraktijkvorming (stage) of over examinering. We behandelen alle klachten vertrouwelijk en een klacht heeft nooit invloed op je opleiding.
Het Talland College kent drie manieren waarop een melding gedaan kan worden, namelijk:
Via de mentor
Bespreek de klacht eerst met je mentor en probeer samen tot een oplossing van het probleem te komen. Komen jullie er niet uit? Dan kun je de stap nemen naar de ombudsfunctionaris van het Talland College, e-mail: klacht@talland.nl
Via de mail of website
Voor advies, een klacht, bezwaar of melding kan je het formulier op de website gebruiken. Je schrijven komt terecht bij de klachtenfaciliteit. Zij gaan kijken wat de beste route is voor jou. De ombudsfunctionaris stelt zich onafhankelijk op en onderzoekt op welke manier het “probleem” kan worden opgelost. Je kunt ook een mail sturen naar: klacht@talland.nl.
Als jouw situatie niet kan worden opgelost, kan deze in overleg met jou worden voorgelegd aan een onafhankelijke commissie. Afhankelijk van de aard van je klacht of bezwaar is dat een geschillenadviescommissie, de klachten- en bezwarencommissie of de commissie van beroep voor de examens.
Via een vertrouwenspersoon
De vertrouwenspersoon zal je bijstaan in situaties die zijn gerelateerd aan ongewenst gedrag en/of sociale veiligheid. Dit is bijvoorbeeld omdat ze gaan over pesten, seksuele intimidatie, racisme, geweld of (stage)discriminatie.
Ook hiervoor kan je het formulier op de website gebruiken. Via de klachtenfaciliteit kom je dan terecht bij één van de vertrouwenspersonen van het Talland College. Je kan hiervoor ook een mail sturen naar klacht@talland.nl of de vertrouwenspersoon direct mailen op vertrouwenspersoon@talland.nl. In sommige situaties werken de ombudsfunctionaris en de vertrouwenspersoon samen, dit gebeurt altijd met instemming van jou.
Rechter
Als je het na de uitspraak van de onafhankelijke commissie niet eens bent met de uitspraak, kun je in sommige gevallen ook nog naar de rechter. Dat is bij het mbo de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Lees de volledige klachten- en geschillenregeling.
Recht op medezeggenschap
Het Talland College heeft een studentenraad, zoals bedoeld in de WEB, artikel 81.1.2. Bevoegdheden en functioneren van deze raad zijn verder geregeld in het reglement studentenraad. De studentenraad overlegt met de raad van toezicht, het college van bestuur en de directeuren.