Technicus hout en restauratie

In het kort

Heb jij een passie voor hout en vind je het leuk om met je handen te werken? Bij de opleiding Technicus hout en restauratie leer je alles over het bewerken en restaureren van hout. Je werkt aan creatieve projecten en leert alles over timmeren, machinale houtbewerking, en interieurbetimmering. Dit ambachtelijke werk is niet alleen leuk, maar ook belangrijk omdat hout een milieuvriendelijk alternatief is voor beton en stenen.

Lees hieronder snel meer of kom langs bij het Talland College en ontdek het zelf! Hier begint jouw avontuur in de wereld van houtbewerking en restauratie.

Welke talenten heb je nodig?

Creatief Samenwerken Handig Geduldig Oplossingsgericht Verantwoordelijk

Alle informatie op een rij

Over de opleiding

Leer je liever tijdens je werk?

Dan is een BBL-opleiding iets voor jou! 

Tijdens de BBL-opleiding Technicus hout en restauratie werk je drie tot vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf op het gebied van bouwtechniek en ga je een dag per week naar school. Tijdens je studie krijg je begeleiding bij het leerbedrijf (je werkgever). Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op Stagemarkt.

Leer je liever op school?

Dan is een BOL-opleiding iets voor jou! 

Tijdens de BOL-opleiding Technicus hout en restauratie krijg je tijdens het eerste halfjaar twee dagen praktijkles en twee dagen theorieles. Eén dag per week wordt besteed aan excursies naar allerlei bedrijven en restauratieprojecten. Het tweede halfjaar loop je drie dagen stage en heb je één dag theorieles en één dag praktijkles. Voordat je aan je stage begint leer je van ons alle basisvaardigheden. 


Samenwerking

De opleiding Technicus hout en reparatie is een samenwerking tussen het Talland College, het Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, de Hemmesgroep en het ROP (een stichting voor restauratieopleidingen). Met elkaar verzorgen we voor de regio Noordwest Nederland deze unieke opleiding voor het restauratievak!


Wat leer je?

Tijdens de opleiding Technicus hout en restauratie leer je stap voor stap alle kennis en vaardigheden zodat je straks als echte vakman of -vrouw aan het werk kan. 

Aan het begin van je studie leer je om te werken met diverse houtsoorten en plaatmaterialen. Ook werk je met computergestuurde machines en leggen we uit hoe de maatvoering werkt en hoe je hier slim mee kunt werken. Later in je opleiding kun je je verder verdiepen en specialiseren in bijvoorbeeld bouw of interieurrestauratie tot het restaureren van molens.

 

Algemene vakken

Naast alle praktijkvakken krijg je vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap en keuzedelen.

 

Kies zelf je keuzevakken

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. 

Welke vooropleiding heb je nodig?

Je kunt deze opleiding volgen als je in het bezit bent van een diploma: 

  • Timmerman(niveau 2)
  • vmbo-kb of hoger

Hoe lang duurt de opleiding? 

Heb je een diploma Timmerman (niveau 2)? Dan kun je de opleiding in twee jaar afronden. 

Kom je vanuit het voortgezet onderwijs, dan duurt de opleiding drie jaar.


Wat kun je na de opleiding? 

Na de opleiding heb je

  • technisch inzicht: je kunt werktekeningen lezen en werken met diverse machines en gereedschappen voor het vervaardigen en restaureren van houten constructies en elementen
  • oog voor detail: je levert zorgvuldig en precies werk af en controleert je werk grondig om te zorgen voor een perfect resultaat
  • analytisch vermogen: je onderzoekt problemen stap voor stap en vindt oplossingen voor complexen restauratie- en houtbewerkingsopdrachten

Daarnaast werk je zorgvuldig (je volgt de richtlijnen en veiligheidsvoorschriften), kun je goed samenwerken met je team en ben je verantwoordelijk voor het bewaken van de voortgang, veiligheid en kwaliteit van de projecten. Je werkt intensief samen aan praktijk- en restauratieopdrachten, waarbij je ook moet kunnen omgaan met flexibele werktijden, waaronder mogelijk avonden, nachten of weekenden, afhankelijk van de eisen van de projecten.

Na je opleiding

Verder studeren

Mogelijke vervolgopleidingen zijn 

  • Uitvoerder bouw
  • Uitvoerder infra
  • Middenkaderfunctionaris smart building
  • Technisch leidinggevende  

Doorgroeien in je werk

Heb je inmiddels werkervaring opgedaan als technicus hout en restauratie, dan kun je, eventueel door het volgen van cursussen, doorgroeien naar functies zoals voorman/uitvoerder of werkvoorbereider/calculator of je eigen bedrijf starten.

 

Over het beroep

Wat doe je als technicus hout en restauratie? 

Als technicus hout en restauratie word je opgeleid voor het werken in de bouw en houtsector. Hout is een prachtig materiaal om mee te werken en wordt op vele manieren gebruikt. En het gebruik van hout neemt de komende jaren enorm toe, omdat dit beter is voor het milieu dan beton en stenen. Hout verbindt; er worden huizen mee gebouwd en oude gebouwen mee hersteld. 

Als technicus hout en restauratie weet je alles over diverse houtsoorten, houtverbindingen en houtconstructies en graag laat inspireren door historische bouwmaterialen en constructies. Als technicus hout en restauratie bewerk je met zaag- en schaafmachines hout en plaatmateriaal voor producten als ramen, deuren, kozijnen of houtskeletbouwelementen. Je werkt met met oude en nieuwe technieken. Je maakt berekeningen, selecteert de materialen, stelt de zaag- en schaafmachines in en voert de bewerkingen uit. Ook restaureer je houtconstructies en interieurs van bijvoorbeeld historische gebouwen, zoals molens en grachtenpanden. 

Als technicus hout en restauratie:

  • werk je met diverse houtsoorten, houtverbindingen en bijzondere houtconstructies
  • selecteer je de juiste materialen
  • bewerk je hout met computergestuurde machines
  • stel je houten elementen samen en monteer je ze af
  • restaureer je historische elementen, zoals deuren, interieurs en gebinten

Past dit beroep bij jou? 

Dit beroep past bij jou als je:

  • je graag iets wilt creëren en maken
  • je goed werk afleveren belangrijk vindt
  • je het leuk vindt om problemen te onderzoeken en stap voor stap tot een oplossing te komen
  • intensief kunt samenwerken om grote klussen te klaren
  • het geen probleem vindt om vroeg op te staan of in het weekend, 's avonds of 's nacht te werken
  • het leuk vindt om met je handen te werken
  • technisch inzicht hebt

Natuurlijk kun je bovenstaande ook leren tijdens de opleiding!


Waar ga je later aan het werk?

Na je opleiding tot technicus hout en restauratie werk je bij een bouwbedrijf op het gebied van bouw- of interieurprojecten voor particulieren, bedrijven, musea of erfgoedstichtingen.  

Praktische informatie

Welke vooropleiding heb je nodig?

  • vmbo-kb, vmbo-gl, vmbo-tl
  • havo 3 (met overgangsbewijs)
  • mbo Timmerman (niveau 2)

Wat zijn de kosten?

Lesgeld of cursusgeld

Afhankelijk van de leerweg betaal je lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL). De wettelijke hoogte hiervan wordt vastgesteld door de Rijksoverheid. Meer informatie over de hoogte hiervan vind je op de pagina over kosten.

Onderwijsbenodigdheden

Naast het les- of cursusgeld betaal je ook voor de onderwijsbenodigdheden.

Naar de PAGINA algemene kosten


Hulp nodig bij je studiekeuze?

Voor meer informatie en vragen, neem contact op met:

Team Advies & Begeleiding Zaandam
075-6819001 
tab-zaandam@talland.nl

 


Welk niveau opleiding is geschikt voor jou?

 

Heb je nog geen diploma van je middelbare school, dan kun je beginnen met het volgen van een entreeopleiding. Een entreeopleiding duurt meestal een jaar. Hierna kun je aan het werk of doorstromen naar een niveau 2 opleiding.

Voorwaarden voor het kunnen volgen van een entreeopleiding:
  • Je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar;
  • Je kunt geen opleiding op niveau 2 of hoger volgen omdat je niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor die opleidingen. 

Opleidingen op niveau 2 zijn de basisberoepsopleidingen. Deze opleidingen duren een tot twee jaar. 

Voorwaarden voor het volgen van een niveau 2 opleiding: 
  • Je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo, theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg. 
  • Je heb een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding (niveau 2). 
  • Je hebt een, door de overheid erkend, bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

Opleidingen op niveau 3 zijn vakopleidingen. 

Voorwaarden voor het volgen van een niveau 3 opleiding: 
  • Je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg. 
  • Je hebt een diploma basisberoepopleiding (niveau 2) of een diploma van een andere vakopleiding (niveau 3). 
  • Je hebt een, door de overheid erkend, bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend.

Opleidingen op niveau 4 zijn middenkaderopleidingen of specialistenopleidingen. Een middenkaderopleiding duurt drie tot vier jaar. Een specialistenopleiding duurt een jaar. 

Tijdens een niveau 4 opleiding leer je volledig zelfstandig je werk uit te voeren. Heb je je diploma behaald? Dan kun je verder studeren op het hbo. 

Voorwaarden voor het volgen van een middenkaderopleiding
  • Je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg. 
  • Je hebt een diploma basisberoepopleiding (niveau 2) of een diploma van een andere vakopleiding (niveau 3). 
  • Je hebt een, door de overheid erkend, bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend.
Voorwaarden voor het volgen van een specialistenopleiding
  • Je hebt een diploma op niveau 3.

Veelgestelde vragen

Hier tekst over veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden voor een opleiding?

Weet je welke opleiding je wilt volgen en wil je je aanmelden? Klik dan op "aanmelden" op de opleidingspagina. Je komt dan in een nieuw scherm. Op dit scherm is de door jou gekozen opleiding al ingevuld. Doorloop vervolgens de stappen om je aan te melden. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?
Niveau 1 - Entree

Niveau 1 heet ook entree.  Deze opleidingen duren 1 jaar. Na het afronden heb je een mbo-diploma op niveau 1. 

 

Niveau 2

Dit is een basisberoepsopleiding. Deze opleidingen duren 1 tot 2 jaar. Na het afronden heb je een mbo-diploma op niveau 2. 

 

Niveau 3

Opleidingen op niveau 3 zijn vakopleidingen. Deze opleidingen duren 2 tot 3 jaar en leiden tot een mbo-dilpoma op niveau 3. 

 

Niveau 4

Opleidingen op niveau 4 zijn middenkaderopleidingen. Deze opleidingen duren 3 tot 4 jaar en leiden tot een mbo-diploma op niveau 4. 

 

Niveau 4 - specialistenopleidingen

Na het afronden van een niveau 3 of niveau 4 opleiding kun je ervoor kiezen een specialistenopleiding te volgen. Deze opleidingen duren 1 jaar. Na het afronden heb je een mbo-dilpoma op niveau 4. 

 

Wat is een leerweg?

In het mbo heb je twee soorten opleidingen: BOL (beroepsopleidende leerweg) en BBL (beroepsbegeleidende leerweg). Volg je een BOL-opleiding? Dan ga je meer uren naar school. Een BBL-opleiding is juist meer op de praktijk gericht. Tijdens deze opleidingen werk je dus meer.

Wat is het verschil tussen BOL en BBL?
BOL

Beroepsopleidende leerweg. Je brengt het grootste deel van de opleiding op school door en loopt een of meer keer stage. De stageperiode kan variëren van een dag in de week tot een aantal weken of maanden achter elkaar.  

 

BBL

Beroepsbegeleidende leerweg. Je combineert werken met leren. Je werkt vanaf de eerste dag bij een bedrijf of instelling (en heb je een leer-/arbeidsovereenkomst met je werkgever). Meestal volg je daarnaast een dag in de week nog vakken op school.  

Wat zijn de kosten voor een opleiding?

Tijdens een opleiding heb je te maken met verschillende soorten kosten. Zo betaal je op het mbo jaarlijks lesgeld of cursusgeld. Daarnaast kun je ook nog te maken krijgen met kosten die specifiek voor jouw opleiding gelden. 

Wat is een crebo?

Crebo staat voor Centraal Register Beroepsopleidingen. In het crebo staan alle Nederlandse beroepsopleidingen die erkend, dus goedgekeurd zijn. Dit crebonummer wordt door scholen gebruikt voor administratieve doeleinden. 

Belangrijke data

 

 

Start schooljaar 2024-2025

Verlopen

Bezoek onze open dag

62 dagen nog

Meld je aan voor 1 april

179 dagen nog

Deze opleiding past bij mij!

Demo afbeelding

Is dit de opleiding die bij jou past? Meld je dan snel aan!

Of kun je wel wat hulp gebruiken bij je studiekeuze? Kijk dan verder bij onze studiekeuze-activiteiten.

Naar studiekeuze-activiteiten