In het kort

Lijkt het je leuk een filiaal te beheren en een team van 5 tot 10 medewerkers te coördineren? Bij de opleiding Retailmanager leer je hoe je verantwoordelijk bent voor de goederen- en geldstroom in een winkel. Je ontwikkelt vaardigheden om de omzet te behalen en budgetten te bewaken, en je stemt het beleid van je filiaal af op de lokale omstandigheden. Daarnaast leer je leiding geven aan je team en contact onderhouden met het hoofdkantoor.

In Zaandam is deze opleiding onderdeel van de Business school. Lees snel meer hierover bij Over de opleiding of kom langs bij het Talland College en ontdek het zelf! Hier begint jouw avontuur in de wereld van retailmanagement.

Welke talenten heb je nodig?

Commercieel Communicatief - sociaal Leiding geven Plannen - Organiseren Klantvriendelijk Ondernemend

Alle informatie op een rij

Over de opleiding

Leer je liever tijdens je werk?

Dan is een BBL-opleiding iets voor jou! 

Tijdens de BBL-opleiding Retailmanager werk je minimaal 20 uur per week bij een werkgever. Daarnaast volg je 1 dag lessen op school. 

Leer je liever op school?

Dan is een BOL-opleiding iets voor jou! 

Tijdens de BOL-opleiding Retailmanager ga je voornamelijk naar school. Daarnaast loop je stage.


Wat leer je?

Tijdens de opleiding Retailmanager leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om aan de slag te gaan in de retail. Je krijgt theorielessen en doet praktijkervaring op tijdens je werk. 

Als retailmanager leer je: 

  • leidinggeven in een winkel
  • goederenstroom en voorraad beheren
  • commercieel inzicht ontwikkelen
  • verbetervoorstellen doen om de omzet te verhogen en de marktpositie te verbeteren

 

Algemene vakken

Naast alle praktijkvakken krijg je vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap en keuzedelen.

 

Kies zelf je keuzevakken

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. 

 

Welke vooropleiding heb je nodig?

Je kunt deze opleiding volgen als je in het bezit bent van een diploma: 

  • vmbo-kl, vmbo-gl, vmbo-tl
  • havo 3 (met overgangsbewijs)
  • mbo Retailspecialist niveau 3

Hoe lang duurt de opleiding? 

De opleiding Retailmanager duurt drie jaar.


Business school (Zaandam)

Op de Business school word je in het eerste half jaar klaargestoomd voor het bedrijfsleven. Je volgt modules van verschillende economische opleidingen. De Business school geeft je de mogelijkheid om verschillende richtingen te proberen zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Je maakt kennis met verschillende beroepen, om een goed beeld te krijgen van het werkveld. Je leert welke afdelingen er zijn binnen een bedrijf en hoe deze afdelingen samen werken. Zo word je optimaal voorbereid op de stage. Mocht je eerste keuze toch niet aan je verwachtingen voldoen, dan kun je samen met je studieloopbaanbegeleider kijken welke opleiding beter bij je past. Na het eerste half jaar volg je de vakken van de opleiding die je hebt gekozen.

Tijdens de mbo-opleiding Retailmanager leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan in de wereld van retail. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet werkervaring op tijdens je stage (BOL).


Hoe wordt deze opleiding beoordeeld?

Wil je weten hoe medestudenten deze opleiding beoordelen? Of wil je weten wat je kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Kijk dan bij "Studie in Cijfers". 


Wat kun je na de opleiding? 

Na de opleiding kun je

  • leidinggeven aan medewerkers in de winkel
  • bestellingen doen en de voorraad beheren
  • verkoopactiviteiten coördineren en uitvoeren
  • producten netjes en aantrekkelijk presenteren
  • beslissingen nemen over personeelsmanagement, financiën en marketing
Na je opleiding

Verder studeren

Mogelijke vervolgopleidingen zijn 

  • hbo Commerciële Economie
  • hbo Human Resource Management
  • hbo Management, Economie en Recht
Over het beroep

Wat doe je als retailmanager? 

Als retailmanager ben je verantwoordelijk voor een winkel en zorg je dat alles goed verloopt. Je geeft leiding aan het team, zorgt dat alle werkzaamheden uitgevoerd worden en je bent verantwoordelijk voor de omzet, marketing en het personeelsbeleid. Je doet de bestellingen en beheert de voorraad. Ook zorg je ervoor dat de winkel netjes en overzichtelijk blijft en dat de producten aantrekkelijk gepresenteerd worden.

Je doet verbetervoorstellen over hoe de winkel beter kan presteren en bespreekt deze met je leidinggevende. Kortom, als retailmanager zorg jij ervoor dat de winkel succesvol is en dat het team goed samenwerkt om de commerciële doelen te behalen. 


Past dit beroep bij jou? 

Dit beroep past bij jou als je:

  • klantgericht bent
  • een praktische instelling hebt
  • snel kunt schakelen
  • beslissingen durft te nemen
  • sociaal bent

Natuurlijk kun je bovenstaande ook leren tijdens de opleiding!


Waar ga je later aan het werk?

Na je opleiding tot retailmanager werk je als leidinggevende of filiaalmanager binnen verschillende soorten winkels in de detailhandel.

Praktische informatie

Welke vooropleiding heb je nodig?

  • vmbo-kl, vmbo-gl, vmbo-tl
  • havo 3 (met overgangsbewijs)
  • mbo Retailspecialist niveau 3

Wat zijn de kosten?

Lesgeld of cursusgeld

Afhankelijk van de leerweg betaal je lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL). De wettelijke hoogte hiervan wordt vastgesteld door de Rijksoverheid. Meer informatie over de hoogte hiervan vind je op de pagina over kosten.

Onderwijsbenodigdheden

Naast het les- of cursusgeld betaal je ook voor de onderwijsbenodigdheden.

Naar de PAGINA algemene kosten


Hulp nodig bij je studiekeuze?

 

Voor meer informatie en vragen, neem contact op met:

Meneer K. Oldenburg
k.oldenburg@talland.nl

Voor meer informatie en vragen, neem contact op met:

Team Advies & Begeleiding Zaandam
075-6819001 
tab-zaandam@talland.nl

 


Welk niveau opleiding is geschikt voor jou?

 

Heb je nog geen diploma van je middelbare school, dan kun je beginnen met het volgen van een entreeopleiding. Een entreeopleiding duurt meestal een jaar. Hierna kun je aan het werk of doorstromen naar een niveau 2 opleiding.

Voorwaarden voor het kunnen volgen van een entreeopleiding:
  • Je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar;
  • Je kunt geen opleiding op niveau 2 of hoger volgen omdat je niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor die opleidingen. 

Opleidingen op niveau 2 zijn de basisberoepsopleidingen. Deze opleidingen duren een tot twee jaar. 

Voorwaarden voor het volgen van een niveau 2 opleiding: 
  • Je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo, theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg. 
  • Je heb een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding (niveau 2). 
  • Je hebt een, door de overheid erkend, bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

Opleidingen op niveau 3 zijn vakopleidingen. 

Voorwaarden voor het volgen van een niveau 3 opleiding: 
  • Je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg. 
  • Je hebt een diploma basisberoepopleiding (niveau 2) of een diploma van een andere vakopleiding (niveau 3). 
  • Je hebt een, door de overheid erkend, bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend.

Opleidingen op niveau 4 zijn middenkaderopleidingen of specialistenopleidingen. Een middenkaderopleiding duurt drie tot vier jaar. Een specialistenopleiding duurt een jaar. 

Tijdens een niveau 4 opleiding leer je volledig zelfstandig je werk uit te voeren. Heb je je diploma behaald? Dan kun je verder studeren op het hbo. 

Voorwaarden voor het volgen van een middenkaderopleiding
  • Je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg. 
  • Je hebt een diploma basisberoepopleiding (niveau 2) of een diploma van een andere vakopleiding (niveau 3). 
  • Je hebt een, door de overheid erkend, bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend.
Voorwaarden voor het volgen van een specialistenopleiding
  • Je hebt een diploma op niveau 3.

Veelgestelde vragen

Hier tekst over veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden voor een opleiding?

Weet je welke opleiding je wilt volgen en wil je je aanmelden? Klik dan op "aanmelden" op de opleidingspagina. Je komt dan in een nieuw scherm. Op dit scherm is de door jou gekozen opleiding al ingevuld. Doorloop vervolgens de stappen om je aan te melden. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?
Niveau 1 - Entree

Niveau 1 heet ook entree.  Deze opleidingen duren 1 jaar. Na het afronden heb je een mbo-diploma op niveau 1. 

 

Niveau 2

Dit is een basisberoepsopleiding. Deze opleidingen duren 1 tot 2 jaar. Na het afronden heb je een mbo-diploma op niveau 2. 

 

Niveau 3

Opleidingen op niveau 3 zijn vakopleidingen. Deze opleidingen duren 2 tot 3 jaar en leiden tot een mbo-dilpoma op niveau 3. 

 

Niveau 4

Opleidingen op niveau 4 zijn middenkaderopleidingen. Deze opleidingen duren 3 tot 4 jaar en leiden tot een mbo-diploma op niveau 4. 

 

Niveau 4 - specialistenopleidingen

Na het afronden van een niveau 3 of niveau 4 opleiding kun je ervoor kiezen een specialistenopleiding te volgen. Deze opleidingen duren 1 jaar. Na het afronden heb je een mbo-dilpoma op niveau 4. 

 

Wat is een leerweg?

In het mbo heb je twee soorten opleidingen: BOL (beroepsopleidende leerweg) en BBL (beroepsbegeleidende leerweg). Volg je een BOL-opleiding? Dan ga je meer uren naar school. Een BBL-opleiding is juist meer op de praktijk gericht. Tijdens deze opleidingen werk je dus meer.

Wat is het verschil tussen BOL en BBL?
BOL

Beroepsopleidende leerweg. Je brengt het grootste deel van de opleiding op school door en loopt een of meer keer stage. De stageperiode kan variëren van een dag in de week tot een aantal weken of maanden achter elkaar.  

 

BBL

Beroepsbegeleidende leerweg. Je combineert werken met leren. Je werkt vanaf de eerste dag bij een bedrijf of instelling (en heb je een leer-/arbeidsovereenkomst met je werkgever). Meestal volg je daarnaast een dag in de week nog vakken op school.  

Wat zijn de kosten voor een opleiding?

Tijdens een opleiding heb je te maken met verschillende soorten kosten. Zo betaal je op het mbo jaarlijks lesgeld of cursusgeld. Daarnaast kun je ook nog te maken krijgen met kosten die specifiek voor jouw opleiding gelden. 

Wat is een crebo?

Crebo staat voor Centraal Register Beroepsopleidingen. In het crebo staan alle Nederlandse beroepsopleidingen die erkend, dus goedgekeurd zijn. Dit crebonummer wordt door scholen gebruikt voor administratieve doeleinden. 

Belangrijke data

 

 

Start schooljaar 2024-2025

Verlopen

Bezoek onze open dag

61 dagen nog

Meld je aan voor 1 april

179 dagen nog

Deze opleiding past bij mij!

Demo afbeelding

Is dit de opleiding die bij jou past? Meld je dan snel aan!

Of kun je wel wat hulp gebruiken bij je studiekeuze? Kijk dan verder bij onze studiekeuze-activiteiten.

Naar studiekeuze-activiteiten