Deze opleiding past bij mij!
Is dit de opleiding die bij jou past? Meld je dan snel aan!
Of kun je wel wat hulp gebruiken bij je studiekeuze? Kijk dan verder bij onze studiekeuze-activiteiten.
Typ je zoekopdracht
Ben jij nieuwsgierig naar hoe producten van grondstof tot eindproduct worden gemaakt? Bij de opleiding Procesoperator a (food) leer je hoe je productieprocessen in de procesindustrie in goede banen leidt. Je leert monsters nemen, metingen uitvoeren, storingen signaleren en oplossen, en hoe je nauwkeurig en veilig werkt.
Lees hieronder snel meer of kom langs bij het Talland College en ontdek het zelf! Hier begint jouw avontuur in de wereld van de procesindustrie.
Dan is een BBL-opleiding iets voor jou!
Tijdens de BBL-opleiding Procesoperator A (food) wordt een combinatie gemaakt van leren en werken in de procestechniek. Je bent minimaal 18 jaar en je hebt een baan in de procesindustrie. Je gaat één dag per week of één week in de vijf weken naar school. Aanmelding voor deze opleiding wordt gedaan door door jouw werkgever.
Dan is een BOL-opleiding iets voor jou!
Tijdens de BOL-opleiding Procesoperator A (food) ben je vijf dagen per week bezig met de opleiding op de Food & Proces Tech Campus (FPTC). Je krijgt veel praktijklessen, die worden ondersteund door de theorielessen, gastlessen en excursies bij deelnemende bedrijven. Gedurende de opleiding loop je elk jaar stage bij verschillende food- en procesbedrijven.
Tijdens de opleiding Procesoperator A (food) leer je verschillende aspecten en werkzaamheden binnen de procestechniek die je nodig hebt om na het afronden van de opleiding aan de slag te gaan. Je krijgt theorielessen en doet praktijkervaring op tijdens je werk.
Als procesoperator A (food) leer je:
Naast alle praktijkvakken, zoals
krijg je vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap en keuzedelen.
Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:
Je kunt deze opleiding volgen in de BOL-leerweg als je in het bezit bent van een diploma:
Je kunt deze opleiding volgen in de BBL-leerweg als je:
De opleiding duurt 2 jaar.
Na de opleiding kun je je
plannen en organiseren: je plant en organiseert je werkzaamheden goed om een soepel productieproces te garanderen
Mogelijke vervolgopleidingen zijn
Een procesoperator A werkt zelfstandig in ploeg- of teamverband aan het productieproces en is werkzaam in een procesmatige productieomgeving. De taken variëren per bedrijf en zijn afhankelijk van de omvang van het productieproces. Zo kan het goed zijn dat een procesoperator A een eenvoudige machine bedient of een eenvoudig productieproces overziet.
Tot het takenpakket behoort:
Dit beroep past bij jou als je:
Natuurlijk kun je bovenstaande ook leren tijdens de opleiding!
Als procesoperator A ben jij werkzaam in zeer uiteenlopende sectoren van de proces- en maakindustrie, bijvoorbeeld Forbo (linoleum), Olam (cacao), Duyvis (borrelnootjes), Cargill en Unilever. Je werkt aan een geautomatiseerd proces, waarin verschillende processen en apparatuur een samenhangend geheel vormen. Jij ziet het verband tussen de verschillende procesonderdelen. Je bent, onder begeleiding, flexibel inzetbaar zodat je kunt omgaan met veranderingen in het proces en product. Je roept tijdig de hulp in van collega’s als je problemen niet zelf kan oplossen. Zie je jezelf al werken als operator? Dan is de opleiding Procesoperator A iets voor jou!
Kies je voor de BBL-leerweg, dan ben je:
Afhankelijk van de leerweg betaal je lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL). De wettelijke hoogte hiervan wordt vastgesteld door de Rijksoverheid. Meer informatie over de hoogte hiervan vind je op de pagina over kosten.
Naast het les- of cursusgeld betaal je ook voor de onderwijsbenodigdheden.
Naar de PAGINA algemene kosten
Voor meer informatie en vragen, neem contact op met:
Team Advies & Begeleiding Zaandam
075-6819001
tab-zaandam@talland.nl
Heb je nog geen diploma van je middelbare school, dan kun je beginnen met het volgen van een entreeopleiding. Een entreeopleiding duurt meestal een jaar. Hierna kun je aan het werk of doorstromen naar een niveau 2 opleiding.
Opleidingen op niveau 2 zijn de basisberoepsopleidingen. Deze opleidingen duren een tot twee jaar.
Opleidingen op niveau 3 zijn vakopleidingen.
Opleidingen op niveau 4 zijn middenkaderopleidingen of specialistenopleidingen. Een middenkaderopleiding duurt drie tot vier jaar. Een specialistenopleiding duurt een jaar.
Tijdens een niveau 4 opleiding leer je volledig zelfstandig je werk uit te voeren. Heb je je diploma behaald? Dan kun je verder studeren op het hbo.
Hier tekst over veelgestelde vragen
Weet je welke opleiding je wilt volgen en wil je je aanmelden? Klik dan op "aanmelden" op de opleidingspagina. Je komt dan in een nieuw scherm. Op dit scherm is de door jou gekozen opleiding al ingevuld. Doorloop vervolgens de stappen om je aan te melden.
Niveau 1 heet ook entree. Deze opleidingen duren 1 jaar. Na het afronden heb je een mbo-diploma op niveau 1.
Dit is een basisberoepsopleiding. Deze opleidingen duren 1 tot 2 jaar. Na het afronden heb je een mbo-diploma op niveau 2.
Opleidingen op niveau 3 zijn vakopleidingen. Deze opleidingen duren 2 tot 3 jaar en leiden tot een mbo-dilpoma op niveau 3.
Opleidingen op niveau 4 zijn middenkaderopleidingen. Deze opleidingen duren 3 tot 4 jaar en leiden tot een mbo-diploma op niveau 4.
Na het afronden van een niveau 3 of niveau 4 opleiding kun je ervoor kiezen een specialistenopleiding te volgen. Deze opleidingen duren 1 jaar. Na het afronden heb je een mbo-dilpoma op niveau 4.
In het mbo heb je twee soorten opleidingen: BOL (beroepsopleidende leerweg) en BBL (beroepsbegeleidende leerweg). Volg je een BOL-opleiding? Dan ga je meer uren naar school. Een BBL-opleiding is juist meer op de praktijk gericht. Tijdens deze opleidingen werk je dus meer.
Beroepsopleidende leerweg. Je brengt het grootste deel van de opleiding op school door en loopt een of meer keer stage. De stageperiode kan variëren van een dag in de week tot een aantal weken of maanden achter elkaar.
Beroepsbegeleidende leerweg. Je combineert werken met leren. Je werkt vanaf de eerste dag bij een bedrijf of instelling (en heb je een leer-/arbeidsovereenkomst met je werkgever). Meestal volg je daarnaast een dag in de week nog vakken op school.
Tijdens een opleiding heb je te maken met verschillende soorten kosten. Zo betaal je op het mbo jaarlijks lesgeld of cursusgeld. Daarnaast kun je ook nog te maken krijgen met kosten die specifiek voor jouw opleiding gelden.
Crebo staat voor Centraal Register Beroepsopleidingen. In het crebo staan alle Nederlandse beroepsopleidingen die erkend, dus goedgekeurd zijn. Dit crebonummer wordt door scholen gebruikt voor administratieve doeleinden.
Is dit de opleiding die bij jou past? Meld je dan snel aan!
Of kun je wel wat hulp gebruiken bij je studiekeuze? Kijk dan verder bij onze studiekeuze-activiteiten.