Kijken naar wat je kan en nodig hebt
Het Talland College biedt zo toegankelijk mogelijk onderwijs voor iedere student. De begeleiding die jij nodig hebt om te kunnen leren, ontwikkelen en toe te werken naar jouw studentsucces spreek je vóór de start van jouw opleiding af.
Lees hieronder met welke begeleiding we je kunnen ondersteunen. Mocht je daar vragen over hebben, neem gerust contact op door het formulier in te vullen.
Denken in mogelijkheden
We kijken naar wat je kan én nodig hebt om tot succes te komen en niet naar wat je ‘hebt’ of naar wat je niet kunt. Het Talland College gaat uit van mogelijkheden en dat zoveel mogelijk van de studentbegeleiding geborgd is binnen de dagelijkse begeleiding.
Wat heb je nodig?
Je hoeft niet alles in je eentje op te lossen. Wij kijken met je mee: wat is er aan de hand, waar loop je vast, wat gaat er wél goed? Wat zijn je sterke kanten? Wij kijken samen met je naar wat er nodig is, zodat je zelf weer verder kan.
Jij bent eerst aan zet!
Als je behoefte hebt aan extra ondersteuning, dien je dit wel zélf aan te geven. Dit betekent dat jij als (toekomstig) student als eerste aan zet bent. Jij geeft aan dat je een ondersteuningsvraag hebt waarbij je begeleiding, een aanpassing of faciliteiten nodig hebt. Dan word je uitgenodigd voor een verlengde kennismaking om je vragen en ondersteuningsbehoefte door te nemen. In ons ondersteuningsprofiel staat welke begeleiding we kunnen bieden.
Algemene begeleiding
Studieloopbaanbegeleider
Je hebt bij het Talland College een studieloopbaanbegeleider. Met hem/haar heb je regelmatig contact over de voortgang in de opleiding. Hij/zij voert in ieder schooljaar gesprekken met je.
Stagebegeleiding
Doe je een bol-opleiding? Dan loop je stage. Daarbij krijg je begeleiding van school én van je stageplaats.
Passend onderwijs
Heb je naast de begeleiding door je studieloopbaanbegeleider en docenten van de opleiding meer begeleiding nodig, dan kun je terecht bij Team Advies & Begeleiding voor onder andere de volgende onderwerpen.
Studie- en loopbaanbegeleiding
Merk je dat je een verkeerde opleiding hebt gekozen? Dan ga je eerst in gesprek met je studieloopbaanbegeleider. Zo nodig kun je een aantal gesprekken voeren met een begeleidingsadviseur die gespecialiseerd is in studie- en loopbaanadvies.
Oriëntatietraject Switch
Weet je nog niet welke mbo-opleiding je wilt gaan volgen? Twijfel jij of de opleiding waar je nu zit wel echt bij je past of denk je er zelfs aan om te stoppen met je opleiding? Maak kennis met Switch, ons slimme oriëntatietraject in Zaandam. Bij Switch ontdek je wie je bent en wat bij jou past.
Hulp bij dyslexie en dyscalculie
Met een officiële deskundigenverklaring dyslexie en/of dyscalculie kun je extra tijd en aanpassingen aanvragen bij de examencommissie van de opleiding. Team Advies & Begeleiding adviseert over de aanvragen. In het ondersteuningsprofiel staat aangegeven welke aanpassingen er mogelijk zijn. Zo kan het programma claroread gebruikt worden door studenten om toetsen en teksten te laten voorlezen.
Uitstroomadviseur/ leerwerkmakelaar
De uitstroomadviseur/leerwerkmakelaar helpt studenten die het moeilijk vinden om een (leer)werkplek te vinden of te behouden. Daardoor verkleinen we de kans op het uitvallen op school of op werk. De uitstroomadviseur/leerwerkmakelaar biedt hulp tijdens de opleiding bij het vinden of behouden van een leerwerkplek, maar helpt ook (na diplomering) bij het vinden van een werkplek voor studenten die het moeilijk vinden om werk te vinden en/of te behouden.
Schoolmaatschappelijk werk
De schoolmaatschappelijk werker helpt je als je privéproblemen hebt. In een aantal gesprekken kun je werken aan jezelf of ondersteuning krijgen waardoor je je beter op school kunt concentreren. Loop jij op school of thuis tegen dingen aan waar je graag met iemand over zou willen praten? Blijf hier niet alleen mee rondlopen. Je kunt je zorgen eerst met je studieloopbaanbegeleider bespreken. Deze kan je dan gelijk doorverwijzen naar de schoolmaatschappelijk werker.
Situaties waarvoor je onder andere terecht kunt bij ons:
- Je voelt je eenzaam, somber of angstig
- Je ervaart problemen op het gebied van seksualiteit of geaardheid
- Je wordt gepest, mishandeld of je hebt iets anders vervelends meegemaakt.
- Je hebt een moeilijke thuissituatie. Er wordt bijvoorbeeld (veel) ruzie gemaakt, er zijn spanningen, of er is sprake van ander geweld.
- Je maakt je grote zorgen over een klasgenoot
- Je hebt geldproblemen of schulden
- Je hebt vragen over het gebruik van alcohol of drugs
Wij brengen samen met jou in kaart waar je tegenaan loopt en wat je nodig hebt om weer verder te kunnen. Dit kan een gesprek zijn, maar soms is er meer nodig. Deze gesprekken zijn vertrouwelijk. We kunnen je, mocht dit nodig zijn, ook doorverwijzen naar externe hulpverlening.
Topsport en mbo
Ben je een topsporter? Bij het Talland College combineren we sport en opleiding. We helpen je om de juiste balans te vinden. Je krijgt begeleiding van een loopbaancoach én een topsportcoördinator. Kijk hier voor meer informatie.
Diverse trainingen en workshops
Heb je last van faalangst? Wil je wat zekerder overkomen? Zit je niet op je plek in je opleiding? We bieden diverse trainingen aan. Actuele informatie kan je vinden op ConnectMe. Deze inlog ontvang je als je bij ons staat ingeschreven.
Verlengde kennismaking
Heb je een ondersteuningsvraag? Twijfel je over je studiekeuze? Of heb je ondersteuning nodig tijdens je opleiding? Geef het aan bij je aanmelding. Je wordt dan uitgenodigd voor een verlengde kennismaking.
Belangrijke aspecten van de verlengde kennismaking
Studiekeuze en opleidingsniveau:
- De student krijgt begeleiding bij het maken van een passende opleidingskeuze en/of opleidingsniveau.
- Er wordt gesproken over de interesses, sterke punten en doelen van de student om een weloverwogen keuze te maken.
Ondersteuningsbehoefte:
- Er wordt gekeken naar eventuele behoeften aan specifieke ondersteuning die de student nodig heeft om succesvol te kunnen zijn in de gekozen opleiding.
- Er worden afspraken gemaakt over de benodigde begeleiding en deze worden vastgelegd in een begeleidingsplan.
Aanpassingen bij toetsen en examens:
- Waar nodig worden er aanpassing beoordeeld en aangevraagd die de student kunnen helpen tijdens toetsen en examens. Dit kan bijvoorbeeld extra tijd, aangepaste toetsen of andere vormen van ondersteuning omvatten.
Mocht het zo zijn dat de gevraagde begeleiding of aanpassing bij toetsen of examens faciliteit een onevenredige belasting vormt voor de opleiding of de organisatie dan kan er bijzondere weigeringsgrond zijn voor de opleiding die je zou willen volgen.
TIP
Neem voor je gesprek alvast www.mbotoegankelijk.nl door. Hier vind je alle informatie voor mbo-studenten met een ondersteuningsvraag op één plek. Deze site kan jou helpen om je ondersteuningsvragen goed te kunnen stellen.
Team Advies & Begeleiding
Het Talland College besteedt veel aandacht aan de begeleiding van studenten, omdat wij graag willen dat je succes hebt in de opleiding en daarna. Succes hebben is voor ons: de doelen halen die jij jezelf hebt gesteld én een diploma halen waarmee je verder kunt leren en werk kunt vinden.
Heb je ondersteuning nodig vanwege je persoonlijke situatie?
- Heb je bijvoorbeeld een handicap (beperking), chronische ziekte of gedragsproblemen?
- Ben je overbelast door een opeenstapeling van problemen?
- Verwacht je ondersteuning nodig te hebben tijdens je opleiding?
- Twijfel je over je studiekeuze?
De begeleidingsadviseurs adviseren en begeleiden studenten en onderwijsteams. Op iedere locatie is een begeleidingsplein of variant hierop. De begeleidingsadviseurs helpen je als er omstandigheden zijn waardoor je niet goed meer kunt leren. Ook zijn ze experts in passend onderwijs. De begeleidingsadviseurs bieden de ondersteuning in overleg met het docententeam van je opleiding. Daarbij houden we rekening met wat het docententeam zelf kan doen. De ondersteuning is kortdurend waar mogelijk en langdurig waar noodzakelijk. Iedere locatie heeft begeleidingsspecialisten die werken vanuit een begeleidingsplein of variant hierop.
Contactgegevens Team Advies & Begeleiding
Team Advies & Begeleiding is in Alkmaar te bereiken via:
Telefoonnummer: 088 804 6000
Mailadres: tab-alkmaar@talland.nl
Team Advies & Begeleiding is in Heerhugowaard te bereiken via:
Telefoonnummer: 088 804 6000
Mailadres: tab-heerhugowaard@talland.nl
Team Advies & Begeleiding is in Hoorn te bereiken via:
Telefoonnummer: 088 804 6000
Mailadres: tab-hoorn@talland.nl
Team Advies & Begeleiding is in Purmerend te bereiken via:
Telefoonnummer: 088 804 6000
Mailadres: tab-purmerend@talland.nl
Team Advies & Begeleiding is in Zaandam te bereiken via:
Telefoonnummer: 075 681 9001
Mailadres: tab-zaandam@talland.nl
Ook voor de opleidingen die worden gegeven in Edam en Koog aan de Zaan, kan je bij Team Advies & Begeleiding Zaandam terecht.
Stel hier je vraag
Heb je een vraag, bijvoorbeeld over extra begeleiding bij de opleiding, de (digitale) toegankelijkheid op stage of vragen over je studiekeuze of loopbaan? Geen probleem. Stel hem hier!
Ouders/ verzorgers betrekken bij de voortgang
Het Talland College betrekt ook de ouder/verzorger bij de studievoortgang van de studenten tot 18 jaar. Via het ouderportaal is de voortgang van uw kind te volgen en vindt u de nodige informatie.
Evaluatie van extra ondersteuning
Als je extra ondersteuning krijgt evalueren we jaarlijks hoe en of dit het gewenste resultaat oplevert. Zo nodig en zo mogelijk stellen we afspraken bij.