Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek

In het kort

Wil je werken in een veelzijdig vak waar geen dag hetzelfde is? Bij deze opleiding leer je omgaan met materialen en gereedschappen, en ondersteun je het werk van anderen in constructiewerk, elektrotechniek en metaaltechniek. Je werkt zowel binnen als buiten, op bouwlocaties, in productiehallen of bij mensen thuis. Veilig werken en samenwerken zijn belangrijke onderdelen van de opleiding.

Lees hieronder snel meer of kom langs bij het Talland College en ontdek het zelf! Hier begint jouw avontuur in de wereld van techniek en installatie.

LET OP: voor deze opleiding in Zaandam en Purmerend geldt op dit moment een wachtlijst.

Welke talenten heb je nodig?

Nauwkeurig Technisch inzicht Instructies opvolgen Samenwerken

Alle informatie op een rij

Over de opleiding

Leer je liever tijdens je werk?

Dan is een BBL-opleiding iets voor jou! 

Tijdens de BBL-opleiding Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek werk je minimaal 20 tot 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één of meer dagen per week naar school. 

Leer je liever op school?

Dan is een BOL-opleiding iets voor jou! 

Wil je de opleiding Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek in Hoorn gaan volgen? Dan loop je twee dagen per week stage om werkervaring op te doen en ga je de overige dagen naar school. 

Kies je voor de locatie Purmerend of Zaandam? Dan ga je in de eerste periode vier dagen naar scholen. De rest van het jaar ga je drie dagen per week naar school en loop je twee dagen per week stage. Een schooljaar heeft vier periodes van 10 weken. 


Wat leer je?

Tijdens de opleiding Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan. Je krijgt theorielessen en doet praktijkervaring op tijdens je werk. 

Als assistent metaal-, elektro- en installatietechniek leer je: 

  • op de juiste wijze werken met gereedschap en ander materiaal
  • veilig en milieubewust werken
  • basiskennis van materialen en producten
  • volgens standaard procedures werken
  • samenwerken

 

Algemene vakken

In beroepsgerichte workshops maak je kennis met een beroep. Ook werk je op je eigen niveau aan onder andere:

  • Nederlands
  • rekenvaardigheid
  • Engels
  • loopbaan & burgerschap
  • Microsoft Word. 

Je schrijft verslagen en maakt opdrachten. Dat doe je op school en op je stage of je werk. De bewijsstukken over je groei verzamel je in een portfolio. Een portfolio is een map met jouw vorderingen. Als je op je stage of op je werk laat zien dat je een goede assistent bent, mag je examen doen.

 

Kies zelf je keuzevakken

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen: 

  • Ondernemend gedrag
  • Verrijking leesvaardigheid

 

Na je opleiding

Verder studeren

Mogelijke vervolgopleidingen zijn 

  • Monteur werktuigkundige installaties
  • Monteur mechatronica
  • Monteur elektrotechnische industriële producten en systemen
  • Medewerker productietechniek

 Je kunt ook doorstromen naar een passende werkplek.

Over het beroep

Wat doe je als  assistent metaal-, elektro- en installatietechniek? 

Assistenten in de techniek zijn overal te vinden en zijn breed inzetbaar. Je assisteert een technisch vakman. Dat kan bij van alles zijn wat met techniek te maken heeft. Bijvoorbeeld, je boort gaten, plaatst bedradingskokers in een installatiekast of trekt bedrading. Ook schroef je onderdelen vast, of juist los, bijvoorbeeld wanneer je een storing opspoort. Je kunt ook werken aan gasinstallaties, cv-ketels of andere soorten installaties. Je helpt dan mee met het ophangen van een cv-ketel en zaagt buizen op maat. Ook test je of een toestel dat jullie hebben geïnstalleerd wel goed werkt.


Past dit beroep bij jou? 

Dit beroep past bij jou als je:

  • je het leuk vindt om zowel binnen als buiten te werken
  • goed kunt samenwerken
  • graag met je handen werkt
  • vriendelijk en sociaal bent

Natuurlijk kun je bovenstaande ook leren tijdens de opleiding!


Waar ga je later aan het werk?

Een metaalverwerkingsbedrijf, een (elektrotechnisch) installatiebedrijf of andere technische bedrijven.

Praktische informatie

Welke vooropleiding heb je nodig?

  • je moet op 1 augustus 16 jaar of ouder zijn, een diploma is niet nodig

Wat zijn de kosten?

Lesgeld of cursusgeld

Afhankelijk van de leerweg betaal je lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL). De wettelijke hoogte hiervan wordt vastgesteld door de Rijksoverheid. Meer informatie over de hoogte hiervan vind je op de pagina over kosten.

Onderwijsbenodigdheden

Naast het les- of cursusgeld betaal je ook voor de onderwijsbenodigdheden. Voor deze opleiding is dit ongeveer € 150,- tot 250,- (exclusief de aanschaf van een laptop).

Naar de PAGINA algemene kosten


Hulp nodig bij je studiekeuze?

 

Voor meer informatie en vragen, neem contact op met:

Mevrouw S. van den Berg
s.vandenberg@talland.nl
0229-287154

Voor meer informatie en vragen, neem contact op met:

Team Advies & Begeleiding Zaandam
075-6819001 
tab-zaandam@talland.nl


Welk niveau opleiding is geschikt voor jou?

 

Heb je nog geen diploma van je middelbare school, dan kun je beginnen met het volgen van een entreeopleiding. Een entreeopleiding duurt meestal een jaar. Hierna kun je aan het werk of doorstromen naar een niveau 2 opleiding.

Voorwaarden voor het kunnen volgen van een entreeopleiding:
  • Je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar;
  • Je kunt geen opleiding op niveau 2 of hoger volgen omdat je niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor die opleidingen. 

Opleidingen op niveau 2 zijn de basisberoepsopleidingen. Deze opleidingen duren een tot twee jaar. 

Voorwaarden voor het volgen van een niveau 2 opleiding: 
  • Je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo, theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg. 
  • Je heb een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding (niveau 2). 
  • Je hebt een, door de overheid erkend, bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

Opleidingen op niveau 3 zijn vakopleidingen. 

Voorwaarden voor het volgen van een niveau 3 opleiding: 
  • Je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg. 
  • Je hebt een diploma basisberoepopleiding (niveau 2) of een diploma van een andere vakopleiding (niveau 3). 
  • Je hebt een, door de overheid erkend, bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend.

Opleidingen op niveau 4 zijn middenkaderopleidingen of specialistenopleidingen. Een middenkaderopleiding duurt drie tot vier jaar. Een specialistenopleiding duurt een jaar. 

Tijdens een niveau 4 opleiding leer je volledig zelfstandig je werk uit te voeren. Heb je je diploma behaald? Dan kun je verder studeren op het hbo. 

Voorwaarden voor het volgen van een middenkaderopleiding
  • Je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg. 
  • Je hebt een diploma basisberoepopleiding (niveau 2) of een diploma van een andere vakopleiding (niveau 3). 
  • Je hebt een, door de overheid erkend, bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend.
Voorwaarden voor het volgen van een specialistenopleiding
  • Je hebt een diploma op niveau 3.

Veelgestelde vragen

Hier tekst over veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden voor een opleiding?

Weet je welke opleiding je wilt volgen en wil je je aanmelden? Klik dan op "aanmelden" op de opleidingspagina. Je komt dan in een nieuw scherm. Op dit scherm is de door jou gekozen opleiding al ingevuld. Doorloop vervolgens de stappen om je aan te melden. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?
Niveau 1 - Entree

Niveau 1 heet ook entree.  Deze opleidingen duren 1 jaar. Na het afronden heb je een mbo-diploma op niveau 1. 

 

Niveau 2

Dit is een basisberoepsopleiding. Deze opleidingen duren 1 tot 2 jaar. Na het afronden heb je een mbo-diploma op niveau 2. 

 

Niveau 3

Opleidingen op niveau 3 zijn vakopleidingen. Deze opleidingen duren 2 tot 3 jaar en leiden tot een mbo-dilpoma op niveau 3. 

 

Niveau 4

Opleidingen op niveau 4 zijn middenkaderopleidingen. Deze opleidingen duren 3 tot 4 jaar en leiden tot een mbo-diploma op niveau 4. 

 

Niveau 4 - specialistenopleidingen

Na het afronden van een niveau 3 of niveau 4 opleiding kun je ervoor kiezen een specialistenopleiding te volgen. Deze opleidingen duren 1 jaar. Na het afronden heb je een mbo-dilpoma op niveau 4. 

 

Wat is een leerweg?

In het mbo heb je twee soorten opleidingen: BOL (beroepsopleidende leerweg) en BBL (beroepsbegeleidende leerweg). Volg je een BOL-opleiding? Dan ga je meer uren naar school. Een BBL-opleiding is juist meer op de praktijk gericht. Tijdens deze opleidingen werk je dus meer.

Wat is het verschil tussen BOL en BBL?
BOL

Beroepsopleidende leerweg. Je brengt het grootste deel van de opleiding op school door en loopt een of meer keer stage. De stageperiode kan variëren van een dag in de week tot een aantal weken of maanden achter elkaar.  

 

BBL

Beroepsbegeleidende leerweg. Je combineert werken met leren. Je werkt vanaf de eerste dag bij een bedrijf of instelling (en heb je een leer-/arbeidsovereenkomst met je werkgever). Meestal volg je daarnaast een dag in de week nog vakken op school.  

Wat zijn de kosten voor een opleiding?

Tijdens een opleiding heb je te maken met verschillende soorten kosten. Zo betaal je op het mbo jaarlijks lesgeld of cursusgeld. Daarnaast kun je ook nog te maken krijgen met kosten die specifiek voor jouw opleiding gelden. 

Wat is een crebo?

Crebo staat voor Centraal Register Beroepsopleidingen. In het crebo staan alle Nederlandse beroepsopleidingen die erkend, dus goedgekeurd zijn. Dit crebonummer wordt door scholen gebruikt voor administratieve doeleinden. 

Belangrijke data

 

 

Start schooljaar 2024-2025

Verlopen

Bezoek onze open dag

62 dagen nog

Meld je aan voor 1 april

180 dagen nog

Deze opleiding past bij mij!

Demo afbeelding

Is dit de opleiding die bij jou past? Meld je dan snel aan!

Of kun je wel wat hulp gebruiken bij je studiekeuze? Kijk dan verder bij onze studiekeuze-activiteiten.

Naar studiekeuze-activiteiten